Top
Pracujete veľa s počítačom? Myslite na svoje oči

Pracujete veľa s počítačom? Myslite na svoje oči

Dlhodobá práca za počítačom je každodenným údelom mnohých z nás, často si však vôbec neuvedomujeme, že sedavé zamestnanie v kombinácii s neustálym hľadením do monitora predstavuje riziko pre náš celkový zdravotný stav. Okrem problémov s chrbticou či kŕčovými žilami si to môže odniesť aj náš zrak.

Početné štúdie potvrdzujú, že 50 až 90 percent ľudí, ktorí pracujú s počítačom, pravidelne pociťuje ťažobu v očiach. V dnešnej dobe sa však riziko poškodenia zraku zvyšuje aj tým, že okrem monitorov počítačov kontrolujeme aj obrazovky mobilov či tabletov a večer tento digitálny maratón zvyčajne zavŕšime i sledovaním televízie. Ak teda prácou či zábavou na týchto zariadeniach trávite viac ako dve hodiny času denne a cítite nasledujúce prejavy, mali by ste spozornieť:

  • nepríjemné pocity v očiach;
  • bolesti hlavy;
  • boľavé a unavené, ale aj vodavé či, naopak, suché oči;
  • pálenie a svrbenie v očiach;
  • ťažšie zaostrovanie;
  • rozmazané alebo zdvojené videnie predmetov;
  • zvýšená citlivosť na svetlo.

 

Pokles výkonnosti

Samozrejme, môže ísť aj o prechodné symptómy. Ak dokážete svojmu zraku dopriať dostatok odpočinku, oči sa zregenerujú a opäť môžete fungovať normálne. Pri ich trvalom namáhaní však môžu všetky spomenuté prejavy viesť nielen k poruchám zraku, ale aj k strate koncentrácie, a teda i k postupnému poklesu výkonnosti. Ak z rozličných dôvodov nie ste schopní skrátiť čas, ktorý trávite pri počítači, skúste aspoň zmierniť negatívne vplyvy žiarenia vašej obrazovky.

 

Oči si potrebujú v priebehu dňa „vydýchnuť“

Snažte sa napríklad z času na čas odvrátiť pozornosť od monitora a skúste sa zamerať na nejaký vzdialenejší objekt. Trebárs sa minútu dívajte len tak von oknom. Ak totiž sledujete vzdialenejšie predmety, oveľa menej namáhate takzvané ciliárne svaly, ktoré sa starajú zmenu tvaru šošovky, a teda aj o zaostrovanie oka. Pri pozorovaní blízkych predmetov sú, naopak, napnuté a v dôsledku toho sa oko ľahšie unavuje.

Pomôcť vám môže aj pravidelné žmurkanie. Zraku však určite prospeje, ak na krátke okamihy úplne odídete od počítača. Jednak doprajete očiam úľavu, jednak rozhýbete usedené telo. Pamätajte si, že pre váš zrak sú lepšie kratšie a častejšie prestávky než dlhé, no zriedkavé prerušenia. Vyriešte to napríklad tak, že kolegu, ktorý sedí vo vedľajšej kancelárii, radšej na minútku navštívite, než aby ste mu posielali mail. Očiam v neposlednom rade pomáha aj optimálne nastavenie stoličky a správne držanie tela pri sedení.

 

D(oko)nalé podmienky

Rovnako dôležité je chrániť sa pred priamym slnečným svetlom, ktoré by mohlo oslepovať vaše oči alebo zhoršiť obraz na monitore, čím dochádza k ďalšiemu zbytočnému namáhaniu zraku. Na druhej strane zredukujte čo najviac umelého osvetlenia – skúste kancelárske plošné osvetlenie vymeniť za stojace lampy. Vyhýbajte sa tomu, aby ste mali na svojom pracovisku veľké žiarivé plochy, napríklad omietku v príliš výraznej farbe, alebo lesklé povrchy. Ak je to možné, použite antireflexné ochranné fólie na obrazovke počítača, resp. snažte sa zaobstarať si novšie modely monitorov, ktoré majú minimálne hodnoty škodlivého žiarenia, CRT monitor napríklad vymeňte za LCD obrazovku, ideálne s čo najväčším možným rozlíšením. Nastavte nižší jas, vyšší kontrast i veľkosť písma tak, aby ste dosiahli optimum, ktoré vám bude vyhovovať. Odborníci dokonca odporúčajú upraviť si individuálne aj farebnú teplotu monitora.

 

Riešenie pre ľudí s okuliarmi

Podobne ako ľudia so zdravým zrakom musia pri práci s počítačom chrániť svoje oči aj nositelia okuliarov. V dennom styku s obrazovkou monitora im môžu pomôcť špeciálne okuliarové sklá určené pre prácu s digitálnymi zariadeniami. Znižujú námahu očí a poskytujú jasnejšie a pohodlnejšie videnie. Zároveň pôsobia preventívne, pretože zrak chránia pred ešte väčším poškodením. Okuliarové šošovky, ako Varilux Digitime (multifokálne) alebo Essilor Eyezen (jednoohniskové), obsahujú technológiu Light Scan, ktorá znižuje oslnivý odraz, zlepšuje kontrast a pomáha zabraňovať predčasnému starnutiu očí. Skvelé je, že zohľadňujú parametre zraku i okuliarového rámu, vďaka čomu poskytujú používateľovi maximálne zorné pole.

Okuliarové šošovky Essilor Eyezen navyše využívajú takzvanú technológiu Eyezen Focus, vďaka ktorej sa zlepšuje aj čitateľnosť malých znakov, s ktorou často zápasíme najmä pri narábaní s mobilom. Vďaka takýmto šošovkám sa nemusíte neprirodzene nakláňať, aby ste lepšie videli na obrazovku smartfónu.

 

Skúste to so zafarbením okuliarových skiel

Do tretice ponúka optika výdobytok špeciálneho zafarbenia Amberelax. Jeho hlavnou výhodou je ochrana pred agresívnym svetlom z monitora, ktoré chtiac-nechtiac vstupuje do očí. Zafarbenie okuliarových šošoviek zvýrazní prirodzene slabé kontrasty na obrazovke, vďaka čomu môže človek bez problémov vnímať farby a prirodzene sledovať monitor. Hlavne nezabudnite, že zrak máte iba jeden, preto nepodceňujte jeho ochranu. Ak si vaša práca vyžaduje veľa času pri monitore, skúste aspoň vo voľnom čase zminimalizovať používanie zariadení s obrazovkami. Vráti sa vám to dvojnásobne, nielen prostredníctvom vašich očí, ale aj v celkovej fyzickej pohode.

 

Nie je možné pridávať komentáre.